Valikko

Pyydämme kuittaamaan dokumentin luetuksi tutustuttuasi siihen.

Voit kuitata dokumentin luetuksi tämän sivun alareunasta.

Avun hälyttäminen

Kaikissa kiireellisissä hätätilanteissa, olipa kyse sitten poliisin, pelastustoimen, sairaankuljetuksen tai sosiaalitoimen kiireellisestä avuntarpeesta SOITA NUMEROON: 112

Soita hätäpuhelu itse, jos voit

Tärkeää on, että hätäpuhelun soittaa se, jota asia koskee. Hänellä on tietoja, joita päivystäjä tarvitsee määritellessään millaista apua paikalle lähetetään. Välikäsien kautta tuleva puhelu voi viivästyttää avun paikalle tuloa.

Kerro, mitä on tapahtunut

Hätäkeskuspäivystäjä kysyy soittajalta tietoja tapahtuneesta, jotta hän osaa tarvittaessa lähettää tilanteeseen oikean avun.

Kerro tarkka osoite ja kunta

Hätäkeskuksen alueella saattaa olla useita samoja osoitteita eri kunnissa. Siksi on tärkeää kertoa osoitteen lisäksi tapahtumapaikkakunta.

Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin

Päivystäjän esittämillä kysymyksillä on tarkoituksensa. Kysymykset eivät viivästytä avun hälyttämistä. Kiireellisessä tapauksessa päivystäjä hälyttää jo puhelun aikana auttamaan tulevat viranomaiset ja yhteistyökumppanit, sekä antaa näille lisätietoja tapahtuneesta.

Toimi annettujen ohjeiden mukaan

Päivystäjä on koulutettu antamaan ohjeita eri tilanteisiin. On tärkeää noudattaa annettuja ohjeita. Oikein suoritetuilla ensitoimenpiteillä on usein merkitystä tilanteen lopputuloksen kannalta.

Lopeta puhelu vasta saatuasi siihen luvan

Liian aikainen puhelun päättäminen voi hidastaa auttajien paikalle saapumista. Saatuasi luvan puhelun päättämiseen, sulje puhelin. Pidä linja vapaana. Päivystäjä tai kohteeseen saapuva auttaja voi tarvita lisätietoja tapahtuneesta.

Sairauskohtaus tai tapaturma

Selvitä ja tarkista

  • Mitä on tapahtunut?
  • Tarkista henkilön tila (herääkö, hengittääkö).

Anna tarvittaessa ensiapua

  • Tajuton, mutta hengittävä potilas käännetään kylkiasentoon.
  • Jos henkilö ei hengitä, aloita ensiapu osaamisesi ehdoin.

Tee hätäilmoitus

  • Soita numeroon 112
  • Kerro, mistä soitat.
  • Kerro, mitä on tapahtunut.
  • Toimi ohjeiden mukaisesti.
  • Ilmoita potilaan tilassa tapahtuneista muutoksista hätäkeskukseen.

Ilmoita järjestyksenvalvontaan.

  • Järjestyksenvalvonta on EA- koulutettua
  • EA välineet ja Defibrillaattori käytössä
  • Järjestävät opastuksen ensihoitohenkilöstölle
  • Pystyvät tarvittaessa avustamaan ensihoitohenkilöstöä

Kauppakeskuksen ensiapuvälineet ja defibrillaattori sijaitsevat infopisteellä. Lisäksi lastauslaitureilla on ensiapuasemat.

Elvytysohje

1. Kun henkilö menettää äkillisesti tajuntansa tai näyttää elottomalta, selvitä heti, onko hän herätettävissä puhuttelemalla ja ravistelemalla.

2. Jos hän ei herää eikä reagoi käsittelyyn, huuda apua ja pyydä joku paikalla olevista tekemään hätäilmoitus hätänumeroon 112. Jos olet yksin, tee hätäilmoitus itse. Noudata hätäkeskuksen ohjeita.

3. Avaa hengitystiet ja tarkista hengitys: Kohota toisen käden kahdella sormella leuan kärkeä ylöspäin ja taivuta päätä taaksepäin toisella kädellä otsaa painaen. Katso liikkuuko rintakehä, kuuluuko normaali hengityksen ääni tai tuntuuko poskellasi ilman virtaus.

4. Jos hengitys ei ole normaalia: Aloita paineluelvytys. Aseta toisen käden kämmenen tyvi keskelle rintalastaa ja toinen käsi sen päälle. Painele 30 kertaa käsivarret suorina rintalastaa mäntämäisellä liikkeellä painelutaajuudella 100 kertaa minuutissa. Anna rintakehän painua noin 4-5 cm.

5. Jatka puhalluselvytyksellä. Avaa hengitystiet uudestaan. Kohota toisen käden kahdella sormella leuan kärkeä ylöspäin ja taivuta päätä taaksepäin toisella kädellä otsaa painaen. Sulje sieraimet peukalolla ja etusormella. Paina huulesi tiiviisti henkilön suulle ja puhalla 2 kertaa ilmaa keuhkoihin, seuraa samalla rintakehän liikkumista.

6. Jatka painelu-puhalluselvytystä vuorottelemalla rytmiä 30 painelua, 2 puhallusta kunnes vastuu siirtyy ammattihenkilölle, hengitys palautuu tai et enää jaksa elvyttää.

Tulipalo/Onnettomuus

Palo- ja poistumisturvallisuuden takia on jokaisen käytävä läpi ennalta seuraavat asiat: Miten rakennuksessa olevia varoitetaan, miten rakennuksesta pääsee poistumaan (myös vaihtoehtoiset reitit), miten tehdään hätäilmoitus, miten toimitaan onnettomuuden sattuessa, mistä löytyy alkusammutusvälineitä ja niiden käyttö ja voiko kohteessa olla liikuntarajoitteisia, joita joudutaan mahdollisesti avustamaan poistumisessa.

Mikäli epäilet, että tietyssä huoneessa palaa, kokeile ensin, onko oven kahva kuuma tai tuleeko oven raoista savua. Mikäli näin on, on olemassa leimahdusvaara eli älä avaa ovea vaan tee hätäilmoitus.

Havaitessasi tulipalon toimi seuraavasti:

  • Pelasta välittömässä vaarassa olevat sekä jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän
  • Varoita muita kiinteistössä olevia tulipalosta/vaarasta ja käske poistumaan
  • Poistuttaessa ovet ja ikkunat tulisi sulkea palon leviämisen estämiseksi, jos mahdollista
  • Tee hätäilmoitus
  • Anna välitön ensiapu, jos loukkaantuneita ihmisiä
  • Sammuta alkusammutusvälineillä jos tulipalo on hallittavissa
  • Huom! Tulipalossa syntyy nopeasti hengenvaarallisia myrkyllisiä kaasuja, jotka täyttävät huoneen katosta alkaen. Suun peittäminen esim. kankaalla ei estä myrkytystä.
  • Pelastaudu savuisessa tilassa rauhallisesti kontaten
  • Savuisissa portaissa laskeudu liukumalla jalat edellä
  • Opasta. Huolehdi, että pelastajat pääsevät esteettä ja nopeasti kohteeseen!

Tulipalo – toimintaohjeet, kun turvallinen poistuminen on estynyt

Joskus toisaalla riehuva tulipalo estää turvallisen poistumisen kiinteistöstä. Näissä tapauksissa on viisainta pysytellä savuttomassa tilassa ovet ja muut aukot suljettuina.

Jää palo-osastoon, jossa olet.

  • Palo-oven takana on turvallista olla. Palo-ovet kestävät tulipaloa vähintään puoli tuntia.
  • Hyppääminen korkealta johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin, savuttomaan tilaan jääminen ei.

Mene ikkunan luo ja herätä huomiota. Jos et onnistu, ilmoita sijaintisi numeroon 112.

Noudata viranomaisten antamia ohjeita.

Automaattinen palohälytys

Hansakortteliin kuuluvat kiinteistöt ovat varustettu lähes kauttaaltaan automaattisilla palonilmaisu- ja sammutuslaitteistoilla. Automaattinen palonilmaisu- laitteisto (paloilmoitin) havaitsee ja reagoi normaalista poikkeavaan olosuhteeseen, joko savuun tai korkeaan lämpötilaan, tilan käyttötarkoituksesta riippuen (savu tai lämpö- ilmaisimet). Paloilmoitinjärjestelmän tarkoitus on varoittaa kiinteistön käyttäjiä mahdollisesti alkaneesta tulipalosta. Automaattinen sammutusjärjestelmä (sprinkleri) reagoi poikkeavaan korkeaan lämpötilaan (sprinkleri- suuttimet). Sammutusjärjestelmän tarkoitus on automaattisesti sammuttaa alkanut tulipalo.

Poikkeaman havaitessaan järjestelmät käynnistävät automaattisen palohälytyksen, mikä ilmenee kiinteistössä automaattikuulutuksella: kiinteistössä on palohälytys, syytä selvitetään... ja palosireenit alkavat hälyttää. HUOM! Kauppatorin kiinteistössä ei ole kuulutusjärjestelmää. Tieto hälytyksestä välittyy automaattisesti myös aluehälytyskeskukseen/palokunnalle. Koska kyse on teknisistä järjestelmistä ovat ne alttiita myös vikaantumiselle ja erheelliselle toiminnalle, eli palohälytys voi olla myös aiheeton.

  • Palohälytyksen aikana toimintaa pyritään jatkamaan normaalisti, kunnes hälytyksen syy selviää
  • Älä käytä hissejä palohälytyksen aikana
  • Henkilökunnan tehtävä hälytyksen aikana on:
    • Pyrkiä jatkamaan toimintaa normaalisti
    • Odottaa lisäohjeita
    • Rauhoitella, neuvoa ja opastaa asiakkaita

Mikäli palohälytys osoittautuu aiheettomaksi kauppakeskuksen turvallisuushenkilöstö antaa aiheeton- hälytys kuulutuksen.

Sähkökatkot

Sähkökatko voi johtua laajasta häiriöstä sähköverkossa tai paikallisesta häiriöstä.

Kiinteistöt ovat varustettu akkuvarmennetuilla turva- ja opastevalojärjestelmillä. Järjestelmän tarkoitus on antaa riittävä valo turvalliseen poistumiseen ja opastaa ihmiset ulos rakennuksesta.

Järjestelmään kuuluvat varavalaisimet antavat riittävän valon turvalliseen poistumiseen ja välttämättömiin toimenpiteisiin.

SÄHKÖKATKON AIKANA TOIMINTAA PYRITÄÄN JATKAMAAN MAHDOLLISIMMAN NORMAALISTI,TAI NIIN KAUAN KUNNES TOISIN TIEDOTETAAN.

SÄHKÖKATKON ILMETESSÄ KIINTEISTÖHUOLTO JA JÄRJESTYKSENVALVONTA SELVITTÄVÄT KATKON VAIKUTUSALUEEN JA LAAJUUDEN, SEKÄ SYYN KATKOKSEEN.

KIINTEISTÖHUOLTO JA JÄRJESTYKSENVALVONTA TIEDOTTAVAT KIINTEISTÖN TOIMIJOITA KATKOKSESTA JA SEN SYYSTÄ JA LAAJUUDESTA JA TILANTEEN ETENEMISESTÄ

Sähkökatkon sattuessa turvavalot jäävät palamaan.

Hissien käyttö sähkökatkon aikana ei ole mahdollista, eikä turvallista.

Toiminta sähkökatkon aikana

Sähköt katkeavat toimitilasta, mutta yleisten tilojen valot toimivat edelleen:

  • Jos mahdollista, tarkista sulakkeet toimitilan omasta ryhmäkeskuksesta.
  • Mikäli ongelma ei ratkennut, niin ota yhteys kiinteistöhuoltoon (puh. 010 8360700).

Sähköt katkeavat sekä toimitilasta että yleisistä tiloista

  • Käytä taskulamppua
  • Tarvittaessa opasta muita

Sähkökatkon sattuessa myös hissit pysähtyvät. Mikäli jäät hissiin jumiin sähkökatkon tai muun vian vuoksi, toimi seuraavasti:

Ota yhteys hissihuollon vikapäivystykseen:

  • Matkapuhelimella - (KONE Hissit Oy, 0800 15063)

Tarvittaessa voit soittaa hätänumeroon 112.

Evakuointi

Kauppakeskus tai sen osa voidaan joutua tyhjentämään tulipalon, onnettomuuden tai muun vastaavan vaaran vuoksi, esim. pommiuhkauksen takia. Kauppakeskuksen tyhjentämisestä (evakuoinnista) päättää ja toimintaa johtaa aina pelastus- tai poliisiviranomainen tai kauppakeskuksen turvallisuuspäällikkö. Evakuointikäsky annetaan hätäkuulutusjärjestelmällä, huutaen työskentelytilasta toiseen tai kauppakeskuksen järjestyksenvalvojien toimesta liikkeisiin annettavilla tilanneohjeistuksilla, mikäli tiloja ei ole varustettu hätäkuulutusjärjestelmällä.

  • Evakuointi- tai poistumiskäskyn saatuasi:
    • Poistu mahdollisimman nopeasti lyhintä turvallista reittiä pitkin ulos
    • Älä viivyttele esim. hakemalla henkilökohtaisia tavaroitasi
    • Älä käytä hissiä poistuessasi

Sisälle suojautuminen

Sisälle voidaan joutua suojautumaan onnettomuus- tai uhkatilanteessa. Esimerkiksi kaasuvaaratilanne lähialueella sattuneen onnettomuuden seurauksena tai väkivallan uhka voi aiheuttaa tarpeen suojautua sisätiloihin. Sisälle suojautumisesta päättää ja toimintaa johtaa aina pelastus- tai poliisiviranomainen tai kauppakeskuksen turvallisuuspäällikkö. Sisälle suojautumiskäsky annetaan hätäkuulutusjärjestelmällä, huutaen työskentelytilasta toiseen tai kauppakeskuksen järjestyksenvalvojien toimesta liikkeisiin annettavilla tilanneohjeistuksilla, mikäli tiloja ei ole varustettu hätäkuulutusjärjestelmällä.

  • Liikkeet vastaavat omien tilojensa osalta sisälle suojautumistoimenpiteistä
  • Sisälle suojatumiskäskyn saatuasi:
    • Rauhoita asiakkaita ja käyttäydy itse rauhallisesti
    • Ohjaa asiakkaat ulos, kehoita poistumaan turvallista ja nopeinta reittiä pitkin
    • Avusta asiakkaita poistumisessa (jos asiakkaan liikuntakyky on esim. rajoittunut)
    • Sulje ja lukitse ovet sekä ikkunat
    • Älä poistu liiketilasta ennen kuin saat luvan (pysyttele lukittujen ovien takana)
    • Odota lisäohjeita
    • Siirry liiketilan taustatiloihin tai tilaan, mistä sinua ei ole havaittavissa liikkeen ulkopuolelta
    • Pidä matkapuhelin lähettyvilläsi, mistä voit tarpeen vaatiessa soittaa apua!

Sisälle suojautumistoimenpiteisiin ryhdytään vain äärimmäisissä poikkeus- ja uhkatilanteissa!

Siksi on erityisen tärkeää, että jokainen noudattaa yhteisiä toimintamalleja ja ohjeita!

Kiitos, että tutustuit dokumenttiin.